Passa al contingut principal

NERVIS PERIFÈRICS: Radiofreqüència del nervi femorocutani
A part del dolor radicular o ciàtic, per compressió d'una arrel nerviosa originada a nivell de la columna vertebral, hi ha altres tipus neuràlgies (dolors d'origen nerviós) que poden irradiar cap a les extremitats inferiors.

La meràlgia parestèsica és una patologia relativament freqüent, encara que no sempre fàcil de diagnosticar. Fa referència a la compressió o atrapament de nervi femorocutani durant el seu trajecte per sota de lligament inguinal, el qual travessa l'engonal des del pubis fins a la cresta ilíaca. Aquest nervi proporciona sensibilitat superficial a la part exterior de la cuixa i no té cap efecte sobre la capacitat d'utilitzar la musculatura de les cames. Clínicament, els pacients amb aquesta malaltia refereixen formigueig, entumiment i fins i tot ardor i dolor a la cara lateral de la cuixa.

Les causes més habituals de meràlgia parestèsica són les següents: ús de roba ajustada, obesitat o augment de pes, embaràs, esforços físics significatius, traumatismes en el trajecte del nervi (per exemple, lesions amb el cinturó de seguretat en un accident de trànsit), cicatrius per intervencions quirúrgiques prèvies, afectació del nervi secundària a diabetis.

Habitualment, l'aplicació de mesures conservadores (usar roba menys ajustada, baixar de pes, etc) i / o el tractament mitjançant analgèsics i antiinflamatoris, solen millorar els símptomes. En alguns casos, quan la clínica persisteix, la cirurgia és una bona alternativa.

Una de les opcions terapèutiques, quan el tractament conservador no funciona, és la radiofreqüència polsada sobre el nervi femorocutani, la qual consisteix en realitzar una lesió tèrmica selectiva sobre el mateix per "anestesiar-lo".

El procediment es realitza amb anestèsia local, estant el pacient conscient en tot moment. El neurocirurgià, mitjançant l'aplicació d'un estímul sensitiu a través d'una fina agulla i un elèctrode, determina la ubicació exacta del nervi i, posteriorment, realitza el tractament mitjançant radiofreqüència.

Es tracta d'una intervenció ambulatòria (sense ingrés) i el pacient pot marxar a casa una hora després de finalitzar el procediment. És una cirurgia amb mínims riscos i amb la qual s'aconsegueixen molt bons resultats, sent una excel·lent opció per al tractament d'aquesta patologia en casos refractaris a el tractament conservador.ATLAS Spine Institute 
📍Consorci Hospitalari de Vic
📲 630526661