Passa al contingut principal

LITERATURA CIENTÍFICA: Estabilització dinàmica lumbar vs fusió intersomàtica lumbar transforaminal mínimament invasiva


L'estabilització dinàmica lumbar (EDL) i la fusió intersomàtica lumbar transforaminal mínimament invasiva (MI-TLIF) són dos excel·lents opcions quirúrgiques per tractar la discopatia lumbar associada a espondilolistesi grau I. Una de les principals avantatges de la EDL és la menor incidència de degeneració discal en els nivells adjacents al tractat, com es conclou en l'article que us presentem.


DEGENERACIÓ RADIOLÒGICA DEL SEGMENT ADJACENT EN ESPONDILOLISTESI L4-L5: COMPARACIÓ ENTRE ESTABILITZACIÓ DINÀMICA I FUSIÓ INTERSOMÀTICA LUMBAR TRANSFORAMINAL MÍNIMAMENT INVASIVA


L'estabilització dinàmica lumbar (EDL) basada en cargols pediculars és una alternativa a la fusió lumbar convencional per al tractament quirúrgic de la espondilolistesi lumbar de baix grau. No obstant això, el veritable efecte de l'estabilització dinàmica sobre la degeneració del segment adjacent (DSA) roman indeterminat. Els autors d'aquest estudi van tenir com a objectiu investigar la incidència de DSA i comparar els resultats clínics de l'EDL i la fusió intersomàtica lumbar transforaminal mínimament invasiva (MI-TLIF, per les seves sigles en anglès).


Als 3 anys de la cirurgia, les millores clíniques associades EDL van ser similars a les de MI-TLIF en pacients intervinguts d'espondilolistesi degenerativa grau I de Meyerding L4-L5. En base als estudis radiològics postquirúrgics, es va objectivar una menor probabilitat de desenvolupar degeneració discal en els segments adjacents en els pacients que s'havien sotmès a EDL


No obstant això, altres signes radiològics de DSA, incloent inestabilitat, degeneració de les plataformes vertebrals i rang de moviment, van ser similars en ambdós grups. Encara que cap dels pacients de la present sèrie va requerir ser reintervingut, seria necessari un seguiment més perllongat i un major nombre de pacients per corroborar l'efecte protector de la EDL enfront de la DSA, en comparació amb els procediments habituals de fusió lumbar com la MI -TLIF.



ATLAS Spine Institute 
📍Àptima Centre Clínic - Terrassa
📍Àptima Centre Clínic - Sant Cugat del Vallès
📍Consorci Hospitalari de Vic
📲 630526661